זמר בהופעה קצת תרבות

הצד החשוב באמת של עולם התרבות: סיפורי הצלחה ומסרים חברתיים בתכני בידור פופולריים

כשאנחנו הולכים למופע תרבות או לאטרקציה בקטגוריית הפנאי – בין אם מופע מוזיקה, ריקוד, סטנדאפ, תערוכה או כל דבר אחר – אנו מצפים פעמים רבות לקבל "ערך מוסף". לצד הפן הבידורי, שהוא תמיד חשוב ומרכזי, יש מקרים בהם נרצה לקבל תובנות מסוימות: דגשים שיכולים ללוות אותנו בחיים, סיפורי העצמה והצלחה, יזמות חסרת גבולות וכן הלאה.

החדשות הטובות הן שיש אינספור תכני בידור, פופולריים ומוצלחים כלעצמם, שמציעים את זה בדיוק.

הרצאות

האפשרות הראשונה שלכם להיחשף לכל אותם סיפורים משני חיים היא פשוט להאזין להם, באופן בלתי מתווך ובצורה ישירה, במסגרת הרצאה. אנחנו מוקפים בסיפורי השראה בכל עבר, לעיתים קרובות בצורה שאי אפשר להישאר אדיש אליה. חשבו למשל על זיו שילון, סרן במילואים שנפצע בצורה אנושה בפעילות מבצעית, איבד את שתי ידיו ועבר עשרות ניתוחים במסגרת השיקום. הרצאות שהוא מציג בנוגע לסיפורו מעוררות השראה בכך שהן מראות כיצד ניתן להפוך את הקושי להזדמנות, להתגבר על הנכות ואף לפרוץ גבולות חדשים.

לא קשה לחשוב על דוגמאות נוספות, למשל:

  • הרצאת הדגל של העיתונאי, הסופר והשחקן יובל אברמוביץ' בנושא חלומות והגשמתם ("הרשימה")
  • הרצאות מעשיות של מיכל דליות ("סופר נני") בנושאים דוגמת התמודדות עם מעברים, הצבת גבולות לילדים, החשיפה המוגברת ילדים למסכים במאה ה-21 ועוד
  • הרצאה של יובל שמלא, כוכב "נינג'ה ישראל", על האופן שבו הספורט הביא לשינוי בחייו והפך אותו מילד בעייתי על ספסל הלימודים לספורטאי מצטיין בקיר הטיפוס

תוכלו למצוא כיום הרצאות מעשירות בשלל נושאים, לרבות סיפורי השראה ומוטיבציה, תזונה ובריאות, חדשנות וטכנולוגיה, מדע וכן הלאה.

הצגות ומופעים

להצגות תיאטרון ולמופעים השונים בהחלט יכול להיות תפקיד חינוכי לכל דבר ועניין. סקירה של מגוון ההצגות המועלות כיום, אותה ניתן לבצע בצורה פשוטה דרך אתר https://www.kzat-tarbut.com/ מראה על לא מעט מופעים שהתקיימו בשנים האחרונות ומקיימים את התנאי הזה. בגזרת ההצגות לילדים – להן ברור מדוע חייב להיות ערך חינוכי – אפשר למצוא למשל הצגות העוסקות בנושאים החשובים של שיימינג וביריונות ברשת ("הצד שלי") או אהבת הטבע ("הלל"), הצגות החושפות את הקהל לסיפורים היסטוריים חשובים (לדוגמא "אלי", על פי סיפורו של המרגל הישראלי המפורסם אלי כהן) או סיפורים מעצימים: למשל "טביעת האצבע של אייל", על פי ספרו המצליח של נועם חורב, שעוסק בכך שלכל אחד יש את טביעת האצבע שלו והייחודיות שלו בעולם.

גם בגזרת ההצגות למבוגרים, ניתן למצוא הצגות העוסקות בנושאים חשובים שברומו של עולם מעלות תובנות חשובות ולעיתים משנות חיים: בין השאר, אונס ("משחקים בחצר האחורית"), פוסט טראומה בקרב חיילים ("חוזר הביתה", על פי סיפורו של אסי צובל), התמודדות של בעלי מוגבלויות פיזיות ("המוגבלים" של בית ליסין) וכן הלאה. בכל עת אנחנו שומעים על הצגות עתידיות שאמורות לעלות בקרוב בנושאים אקטואליים, למשל "מועדון חברות" העוסקות בנושא החברות השכולות (בנות זוג של חללים).

ניתן למצוא בישראל כמה מוסדות שעצם הפעילות שלהם מבטאת חזון קהילתי וחברתי חשוב, שביקור בהם יכול לכן לספק תמיכה ישירה במטרת העל. כך לדוגמה תיאטרון יפו ששם לו למטרה לקדם יצירה עברית-ערבית משותפת, תיאטרון "נא לגעת" המציג את קבוצת התיאטרון הראשונה בעולם המורכבת אך ורק משחקנים חרשים-עיוורים או ערבי פואטרי סלאם, שמעניקים את זכות הביטוי והדיבור לכל מי שחפץ בכך ומעוניין להעביר מסרים חשובים לקהל היעד.

המסקנה ברורה: מי שמחפש בילויים עם "טוויסט", ערך של ממש ואפשרות ליצירת שינוי בחיים שלו, צפוי להיתקל בלא מעט אפשרויות. עליכם רק לבחור את מה שהכי מדבר אליכם.

דילוג לתוכן